Збільшуймо «легені планети»!

2013-04-22

/Files/photogallery/744/IMG_3808.jpg

Уже не перший рік триває тісна співпраця між Тростянецькою ЗОШ І-ІІ ст. та Зозулівським лісництвом. 22 квітня учні та вчителі нашої школи залюбки долучилися до садіння лісу. В урочищі «Голотеча» (квартал 40, відділ15), що поблизу села Тростянець, на високій горі з мальовничими краєвидами, на площі 1 га були посаджені молоді дворічні саджанці модрини.

У садінні майбутнього лісу були задіяні учні 5-9 класів, вчителі: Леськів О.М., Сидорович Л.В., Мельник Х.Р., Семенко Я.М., працівник школи Грабовський В.Г.

Як розповів майстер лісу Зозулівського лісництва Радомський В.З., лісівник із великим досвідом роботи, у наш час модрину як перспективну лісову породу активно висаджують у лісах. Дерева цієї породи швидкорослі, морозостійкі, витривалі проти грибкових захворювань, шкідників, дають дуже цінний будівельний матеріал. Деревина модрини важка, тверда, міцна, добре зберігається у воді. З історії відомі достовірні факти, що підвалини будинків у Петербурзі та Венеції збудовані з модринових колод. Та й наш відомий Львівський оперний театр ім.С.Крушельницької теж. Окрім, власне, будівельної сировини із модрини ще добувають живицю, із кори виробляють дубильні екстракти, бджоли збирають із неї багато пилку, їх висаджують як декоративні рослини у парках і лісопарках. А ще модрина має одну дуже цікаву особливість – вона єдина із хвойних порід дерев, що скидає на зиму хвою. Віриться, що з плином часу колишні учні приходитимуть до цього лісу, приводитимуть своїх дітей помилуватися прекрасними краєвидами, подихати п’янким ароматом лісу, сповненим пахощами лісових квітів. І з гордістю зможуть сказати, що цей ліс садили вони.

А ще хочу додати, що, на жаль, Україна належить до держав із недостатньою лісистістю (15,6%). Для прикладу, цей показник у Європі становить: Німеччина – 30 %, Польща – 28%, Білорусь – 35%, Швеція – 68 %. Тому збільшення площі лісів – природних легенів планети – стратегічні завдання для України.

Учитель Тростянецької ЗОШ І-ІІ ст.. Семенко Я.М.

Скажіть, чи ви бували навесні За сонячної гарної погоди У лісі, край ріки, на рівнині? Сказати б так: на лоні у природи.

Скажіть, чи вам лелека клекотів Над головою про свої турботи? Чи яструб стрімко поруч пролетів? Чи оп`яняли квіти безтурботно?

...Скажіть, чи ви колись садили ліс? Не дерево, не сад, що біля хати, А ліс, щоб він під синім небом ріс Й повітря чисте дозволяв вдихати?

А ми садили. Деревця малі Давались нам у руки, довіряли. Тягли корінчики до матінки-землі Й, здається, так одразу тут вростали.

…Гектар модрин. Ми прийдемо сюди За рік, за два – це буде так до речі! І гордість розпира не без причин, Бо ми садили ліс на Голотечі.

Учитель Тростянецької ЗОШ І-ІІ ст.. Сидорович Л.В.

Кiлькiсть переглядiв: 225

Коментарi

Новини

Опитування

Який шкільний предмет для вас найцікавіший

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930