• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Чому Нобелівська премія не присуджується математикам?

Чому Нобелівська премія не присуджується математикам?

2014-12-10

/Files/images/vchitel_shkoli/IMG_3818.jpg

10 грудня 2014 року у Тростянецькій ЗОШ І - ІІ ступенів для учнів 5 - 9 класів відбулася інформаційно-пізнавальна година під назвою "Чому Нобелівська премія не присуджується математикам?". Дату вибрано невипадково, адже 10 грудня - це день смерті Альфреда Нобеля, а перші премії його імені були присуджені 10 грудня 1901 року ( через 5 років після його смерті).

На зустрічі присутні дізнались про найвідоміші досягнення винахідницької діяльності шведського вченого Альфреда Бернхарда Нобеля, його драматургічну діяльність,ознайомились з його біографією, цікавими фактами особистого життя, прижиттєвим некрологом та історією виникнення заповіту, згідно якого заснована Нобелівська премія. Крім того, школярі дізнались про організацію та проведення церемонії нагородження лауреатів Нобелівської премії, її величину, а також про існування незвичайного Музею Нобеля у Стокгольмі.
Нобелівська премія – найпрестижніша премія для вчених усього світу, яка щорічно присуджується найвидатнішим вченим в галузі фізики, хімії, літератури, фізіології та медицини, а також за сприяння встановленню миру в усьому світі, а з 1969 року ще й з економіки . Але ця премія не присуджується математикам. На це дає відповідь історія життя цього винахідника. Причина виявилась банальною: перше кохання Альфреда Нобеля до датчанки Анни Дезрі перекреслив син австрійського дипломата, красень і ловелас Франц Лемарже, який при великій кількості гостей зумів перехитрити Нобеля за допомогою математичної задачі, з якою останній не зумів справитися. Саме з цієї математичної поразки почалися для Альфреда програші на любовному фронті . Він повністю віддався роботі, не звертаючи ніякої уваги на те життя, що вирувало довкола нього.
Вся представлена учням інформація супроводжувалась переглядом презентації «Особистість у світовій історії. Альфред Бернхард Нобель».
Школярі з зацікавленістю прослухали інформацію та були вражені досягненнями та вибриками долі А. Нобеля.

Вчитель математики Тростянецької ЗОШ І-ІІ ст. Леськів О.М.

Кiлькiсть переглядiв: 225

Коментарi

Новини

Опитування

Який шкільний предмет для вас найцікавіший

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930