Герої не вмирають ніколи

2013-05-18

/Files/images/IMG_2715_1.jpg

Попри невеликий проміжок часу, районне свято Героїв, без надуманого перебільшення, сміливо можна назвати однією із візитних карток Золочівщини. Не забути своїх героїв, які поклали голову на вівтар незалежності, вшанувати живих, останніх із могікан, учасників УПА – ось основна місія цього заходу. І думаю, що побувати на ньому і представити свою команду є честю для кожної школи.
Цьогоріч від нашої школи на святі побував рій «Опришки». Цю назву ми вибрали недарма, адже опришківський рух свого часу був вельми поширений на теренах Західної України. І хоча тодішня влада всіляко намагалась очорнити опришків, створюючи їм імідж розбійників, проте це було не так. Про це розповідається в одному із матеріалів нашої стінгазети «Поміж двох вогнів». Редколегія у складі Моськіна Дмитра, Чирка Петра, Сапужак Вікторії та Корман Олі під керівництвом учителя образотворчого мистецтва Гнатів О.В. намагалася дослідити деякі віхи героїчного минулого. В інших матеріалах наші юні краєзнавці хотіли коротко розказати про унікальність УПА, яка воювала поміж двох вогнів – Червоної Армії та гітлерівської Німеччини. Тут вони вміло інтерпретували давньогрецький міф про Сциллу й Харибду. А ще учні розповіли дещо із шкільної роботи з облагородження могил воїнів УПА у Тростянці. І їх намагання увінчалися успіхом. У номінації «Краща стіннівка Свята Героїв» рій отримав І місце серед шкіл району.
Окрім цього, наш рій «Опришки» довів, що не тільки вміє досліджувати історію, а й смачно готує козацький обід. В іншій номінації, «Приготування козацького обіду та його гарної подачі», наші юні куховари теж вибороли заслужену пальму першості. Дегустатори козацьких страв – методисти відділу освіти Бохна Л.М. та Ковалик Н.Д. - гідно оцінили рибну юшку. До вподоби їм припало й оригінальне представлення цієї страви у вигляді короткої сцени з лялькового театру (автор – учитель української мови та літератури, золочівська поетеса Сидорович Л.В.). Вона, як ніхто інший, зрозуміла влучний вислів «Уміла готувати, та не вміла подавати» й віршованою мовою так розповіла про страву, що її захотілося скуштувати. А юні актори майстерно зіграли свої ролі. Бо, зрештою, вдале подання страви – це друга складова для створення смачного частування.
Не залишився наш рій і осторонь спортивного змагання, яке цього року проходило в дещо іншому форматі. Тут «Опришки» в командній естафеті доводили своє вміння добре бігати, прудко стрибати, бути сміливими й уважними.
Гідно пройшовши всі випробування, наша зголодніла команда, зручно вмостившись на лісовій галявині, заходилася наминати козацький обід, присмачений найкращою спецією всіх часів і народів – димом із лісового багаття.
Хочеться подякувати організаторам цього свята, а саме Золочівський держадміністрації та відділу освіти Золочівської РДА, за ще одну прекрасну нагоду школярам долучитися до вшанування наших героїв. Не можемо не згадати про наших учителів, які побували на святі: Барабаш Г.Б, Вацлавську Н.О, Ничипор О.Р, Мельник Х.Р. та директора Савчука А.Ю. На жаль, свято швидко добігло кінця й нашому рою було шкода покидати гамірну атмосферу змагань, красивий сосновий ліс. Одначе всіх об`єднувала єдина думка: неодмінно побувати тут знову наступного року, щоб вшанувати українських героїв, що не вмирають, а живуть вічно у серцях сучасників і прийдешніх поколінь.

Учитель фізичного виховання Тростянецької ЗОШ І-ІІ ст. Семенко Я.М.
































































































































Кiлькiсть переглядiв: 149

Коментарi

Новини

Опитування

Який шкільний предмет для вас найцікавіший

Календар

Попередня Березень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031